Endnu en spændende cykelrute som åbner 2020
Istidsruten bliver en cirka 250 kilometer lang cykelrute i det sjællandske istidslandskab. Cykler man på Istidsruten, vil man bevæge sig igennem et spændende og varieret landskab. Langs ruten er der på nuværende tidspunkt udpeget 47 punkter, som hver især og til sammen fortæller om, hvordan istiden har formet landskabet, og hvordan mennesket senere har udnyttet jorden og afsat sine spor.

Nem cykeludlejning undervejs.

Om kort tid, vil du her kunne booke nye gode tour- og Elcykler til turen på ruten.
Flere steder langs ruten kan du hente cyklerne, og returnere dem igen andetsteds, alt efter hvor langt du skal cykle.
Vi fragter også gerne din bagage til næste stop på turen, så det bliver nemt at komme på oplevelsestur på ruten med overnatning undervejs, eller blot til en frisk cykeltur i det fantastiske landskab.

“Man skal kunne se isen i landskabet”

Ruten er dog langt fra en normal cykelrute. Undervejs kan cykellisterne nemlig opleve en digital og visuel fortælling omkring istidens landskaber.

På ruten kan man tage sin telefon op ad lommen og gennem en app opleve, hvor isen fra istiden har ligget og derved få fornemmelsen at stå i landskabet under istiden.

Oplevelser undervejs

Langs hele ruten, blive der spændende oplevelser af alle slags, og mulighed for overnatning.

Vi glæder os rigtig meget til denne rute, som åbner 16 maj 2020.
Det kan vist kun blive en fantastisk oplevelse og rejse gennem istiden på en helt ny og lærerig måde.

Istidsruten består af fem spændende etaper der går gennem skov, over land og lang fjorden. og hver etape starter i en stationsby.
Du kan tage din cykel med i toget til Lejre, Holbæk, Odsherred, Kalundborg og Sorø, så du let kan kombinere offentlig trafik med din ønskedestination.
Eller du kan booke cykler hos os, så står de klar hos vores udlejningssteder når i ankommer. Hvis du ankommer med tog fra KBH, er første stop Lejre station, og her har vi også cykeludlejning. Du kan aflevere cyklerne mange steder på ruten alt efter hvor langt i vælger at cykle.

Etape 1 – Fra Nykøbing Sj. til Holbæk 🚲
Fra Nykøbing Sj. kan du køre 40 km. af Istidsruten på etape 1 mod Holbæk
På dette stykke kan du blandt andet opleve:

🔹 Lommestenen – en af de vandreblokke, som isen har efterladt, da den forsvandt. Alle vandreblokke i Danmark har historier om trolde og hekse knyttet til sig. Det fortælles, at trolden/heksen har kastet stenen mod kirken – dog lykkedes det aldrig at ramme. På den måde har man fastholdt en fortælling om kirkens magt og kraft. Du kan læse mere om Lommestenen her: https://geoparkodsherred.dk/odsherred/lommestenen/

🔹 Ulkerup-Sjælene – hvad hvisker de om? Tag i Ulkerup Skov og hør den spændende fortælling om dengang i 1782, da en hel landsby blev nedlagt. Læs mere her: https://naturstyrelsen.dk/…/ulkerup-og-anne…/sevaerdigheder/

🔹 Kongsøre Skov – og gravhøjen Kong Øres Grav. Legenden siger, at der er nedgravet en guldkæde så lang, at den kan nå til Stokkebjerg Skov – flere kilometer væk. Hvilken hemmelighed er det mon, man skal overholde, for at kunne finde kæden? Læs mere her: https://naturstyrelsen.dk/…/…/kongsoere-skov/sevaerdigheder/

Etape 2 – Fra Holbæk til Lejre 🚲
På etapens 35 km oplever du klostre, købstæder, godser, kulturhistorie og fortidsminder på tætteste hold.
På Lejre station har vi cykeludlejning og returnering, så du nemt kan komme på oplevelsestur, men husk altid at booke på forhånd.

🔹 Tempelkrog nord – tæt på Holbæk. Det er et naturgenopretningsprojekt i Elverdamsdalen, der oprindeligt havde fokus på at mindske kvælstofudledningen til Isefjorden. Projektet er gået så godt, at det også har vundet en pris for et vellykket kulturskabt landskab. Området er blevet utrolig smukt, og fuglelivet har fået et ekstra boost. Læs mere på: https://www.tv2east.dk/…/naturparadis-ved-holbaek-far-forne…

🔹Herthadalen – Skjoldungernes land. Fra et kulturskabt landskab til et kulturskabende landskab, for i Ledreborgs skove ligger vuggen til vores første folkemøder. Herthadalen, som du let kan finde fra parkeringspladsen ved Sagnlandet Lejre, var i 1800- og 1900-tallet udgangspunktet for nogle vældige folkemøder. Ved det første møde i Herthadalen i 1851 talte N.F.S. Grundtvig for op mod 9.000 mennesker. Se også dette lille filmklip fra 1949 og mind dig selv om, at nok kan vi ikke mødes i store forsamlinger lige nu – men det kommer vi til igen:
https://filmcentralen.dk/…/klip/grundlovsmode-i-herthadalen…

🔹 Skibssætninger – ved Lejre museum. Når du bevæger dig fra Herthadalen mod Lejre, bevæger du dig også længere tilbage i vores fælles kulturhistorie. Tag et kig på de oprindelige skibssætninger ved Lejre museum og spejd efter fortidens minder. Den bedst bevarede af skibssætningerne er stenskibet, der har været 100 meter langt og symboliserer rejsen efter døden. Tæt på skibssætningerne ligger Grydehøj, og herimellem er der fundet adskillige grave fra vikingetiden. En høvding og en træl med afhugget hoved er fundet i en af gravene, ligesom en mand med sit skjold er fundet i en anden. Læs mere om Gl. Lejre her: https://naturstyrelsen.dk/…/naturg…/gl-lejre/sevaerdigheder/

Etape 3 – Fra Lejre til Sorø 🚲
På etapens 70 km oplever du kirker, fortidsminder og de sjællandske alper på tætteste hold.
På Lejre station og i Sorø har vi cykeludlejning og returnering, så du nemt kan komme på oplevelsestur, men husk altid at booke på forhånd.

  • Avnsø, der er en af Sjællands reneste søer. Du kommer til Avnsø gennem det åbne landbrugslandskab og Bidstrup Skovene. Det er et oplagt sted at holde en pause og få en dukkert. Hvis du er på mountainbike, ligger der et ganske spændende og udfordrende spor i skoven.
  • I Hvalsø kan du på din vej til Sonnerupgaard, proviantere inden turen går videre til Tadre Mølle. Ved Sonnerupgaard Voldsted kan du besøge Voldsted Ø, hvor en tur af den lille bro kan tage dig tilbage til middelalderen. En kort trilletur fra Sonnerupgaard ligger Tadre Mølle.
  • Tadre Mølle, som er beliggende i Elverdamsdalen, er områdets sidste fungerende vandmølle.

🔹 De sjællandske alper – et imponerende landskab. Det bugter sig med små kringlede veje og imponerende udsigter, hvor fantasien kan få fri løb. De fleste af vores samarbejdspartnere har lukket lige nu jævnfør regeringens anbefalinger, men Observatoriet i Brorfelde ligger faktisk lige midt i de sjællandske alper. Her kan du downloade appen GeoTourist og bevæge dig rundt på de udendørs områder ved Observatoriet i Brorfelde – selvfølgelig med afstand til eventuelle andre besøgende. Hør for eksempel den spændende lokalfortælling om Aase der havde sit andet hjem på Observatoriet (titlen på lydfortællingen: mit andet hjem).

🔹 Et æg på vejen – ved Assentorp. Når du bevæger sig lidt bort fra Alfavej, får man du finurligste oplevelser. Ved Assentorp møder du på etape 3 nemlig et kæmpe æg. Ægget er rejst til minde om det enorme kontrolhønseri, der engang strakte sig over en stor del af området. Læs mere her: https://lokalhistorisk-arkiv-stenlille.dk/?id=13101

🔹 Sporet i Løng – smuk natursti. Når vi igen kan tage ud på cykelture, er det vigtigt at give cyklen et lille hvil engang i mellem og gå på opdagelse i landskabet. Et oplagt sted vil være ved Sporet i Løng. Her har en masse gode kræfter omlagt den tidligere grusgrav til en natursti, så du kan opleve alskens flora og fauna – det er et godt eksempel på, hvordan vi mennesker altid omformer landskabet, så det passer til vores behov. Du kan læse mere her: https://spor.dk/sporene/sjaelland/loeng og downloade en folder her (ved markering nr. 1 ved det gule hus er der også foldere, man kan tage)

Etape 4 – Fra Sorø til Jyderup 🚲
På etapens 60 km oplever du issøbakker, dødislandskaber og søer skabt af isen.
I Sorø og hos Præstegården, tæt ved Jyderup station, har vi cykeludlejning og returnering, så du nemt kan komme på oplevelsestur, men husk altid at booke på forhånd.

🔹 Parnas – park ved Sorø sø. Her er et af rutens fineste eksempler på ændringen af natursynet, der i dag ligger til grund for, at du kan cykle på Istidsruten. Der var nemlig her, at det bedre borgerskab i 1800-tallet begyndte at promenere i naturen. Borgerskabet startede med at se naturen som et rekreativt område og ikke længere udelukkende som et forrådskammer, der skulle sikre os mad. Naturen gik fra at blive anskuet som nyttig til også være et nydelseselement – præcis som den også kan være for dig, når du skal på tur rundt på Istidsruten.

🔹 De store kongsgårde – Store Fuglede. Du kan bruge tiden på at lære lidt om områdets vikingehistorie. På Fugledegård, der er epicenteret for formidlingen om Naturpark Åmosen og samtidig en af de vigtigste steder i områdets vikingehistorie, kan du gå på jagt efter resterne af de store kongsgårde. På det første billede i dette opslag kan du se, hvor de store kongsgårde har ligget. Se mere her: https://www.youtube.com/watch?v=S4o0ZRgDFuc

🔹 Turen rundt om Skarresø – Jyderup. Den afmærkede rute rundt om Skarresø er et dejligt udflugtsmål. Her danner skoven og den imponerende Skarresø, der er skabt af dødis, baggrunden for en 11 km rute, der både er egnet som vandre- og cykelrute. Ruten har for eksempel været brugt til picnicer og konkurrencer, ligesom den har været flittigt brugt under skolernes motionsdag. Bevæger du dig rundt om Skarresø, passerer du blandt andet Skarresholm, ruiner fra en gammel borg, og en ellesump, en næringsrig mose med træer, der kan tåle at stå med rødderne i vand. Det er frivillige og andre engagerede, der har etableret ruten og udarbejdet denne flotte folder til turen: https://jyderup.dk/…/up…/2017/07/Folderr-Skarresoe-rundt.pdf

Etape 5 – Fra Jyderup til Nykøbing Sj. ☀️
På etapens 60 km oplever du smeltevandssletter, randmoræner og Solvognens fundsted.
Hos Præstegården, tæt ved Jyderup station, og Anneberg Kulturpark, har vi cykeludlejning og returnering, så du nemt kan komme på oplevelsestur, men husk altid at booke på forhånd.

Fra Jyderup til Nykøbing Sj. ☀️
Nu er turen nået til Istidsrutens etape 5. Den strækker sig fra Jyderup til Nykøbing Sj. og byder ligesom de øvrige etaper på unik natur, interessante seværdigheder og spændende aktiviteter. Hermed får du inspiration til nogle af de oplevelser, som etape 5 byder på. Når vi er på den anden side af den nuværende samfundssituation, kan du opleve:

🔹 Bjergsted bakker/grusgrav – geologiske naturperler. Når du bevæger dig rundt i bjergene i Bjergsted, kan du for alvor fornemme, hvordan isen med sine enorme kræfter har formet landskabet. På toppen får du et helt fantastisk vue ud over smeltevandsletter, men også et vue over det nærliggende graveområde, der er i proces for at blive et naturområde. Samtidig kan du betragte udsigten over det dødislandskab, som strækker sig sydover. Du kan læse mere her: https://www.geus.dk/media/13457/bjergsted.pdf.

🔹 Vesterlyng – smeltevandsslette. Sletten er skabt af isens aflejringer fra randmorænen i Bjergsted. Her græsser køerne frit, og vi andre må vige for dem, når de vandrer over vejen eller skal på en lille soppetur på stranden. Se desuden TV-Kalundborgs flotte fotoserie og få inspiration til gode steder at bevæge dig rundt i naturperlen her: https://tv-kalundborg.dk/–16511….

🔹 Esterhøj – en del af de imponerende Odsherredbuer. Du får mulighed for at opleve, hvordan mennesker har tillagt det imponerende morænelandskab særlig værdi, hvis du lægger turen forbi Esterhøj. Det er nemlig, udover at være en gravhøj, også sted for en imponerende genforeningssten, der markerer et samlet Danmark efter 1. verdenskrig. Stedet repræsenterer relationen og pagten, mennesker ofte har indgået med naturen, hvor naturens karakteristika bruges til at understrege symbolik og mening. Så selvom fejringerne vedrørende genforeningen er aflyst på grund af vores samfundssituation, kan du her opleve, hvordan naturlandskabet bruges til at understrege kulturlandskaber.

Kontakt os

Kontakt os via formularen hvis du er interesseret i ovenstående eller har ønsker eller spørgsmål til os.
Vi kan helt sikkert hjælpe dig!